Igazi születésnapi különkiadással jelentkezett sorozatmániás kollégánk, aki az elmúlt fél év során az X-Akták összes évadját feldolgozta. Az eredményt, az összegyűjtött tanulságokat a mai jeles dátumon, Dana Scully különleges ügynök (fiktív) születésnapján tesszük közzé. A hozzászólásoknál mindenki hozzáadhatja a saját megfigyeléseit!

 

Mit tanultunk az X-Aktákból?

1. A rejtélyes esetek 60%-a Maryland államban történik.

2. Az FBI-nál a legalacsonyabb rang a „különleges ügynök”, ennél lejjebb nincs rendfokozat.

3. Minden sötéthajú lány potenciálisan Mulder elrabolt húga.

4. Tipikus Scully idézet: „Mulder, ezt nem gondolod komolyan!”

5. Tipikus Mulder idézet: „Scully, le akarják zárni az X-Aktákat!”

6. Annak ellenére, hogy egy évtizedig szigorúan csak munkakapcsolatban vannak egymással, mind Muldernek, mind Scully-nak van saját kulcsa a másik lakásához.

7. A cigarettákat a meggyújtásuk utáni két slukkot követően el kell nyomni.

8. A Pentagon tele van három-négy emelet magas raktárakkal, ahol Salgó polcokon rostokol több évtizednyi UFO-kutatás bizonyítékanyaga.

9. Szibériai bunkereknél kívül -20 fokos hóvihar van, bent viszont koszos atlétában hevesen izzadnak a földönkívüli vírus által megfertőzött szovjet tiszthelyettesek.

10. A déli államokbeli kövér seriff mindig gyanús: vagy simán el akarja tussolni az ügyet, vagy az érettségi előtt álló, nevelhetetlen fia áll a háttérben.

11. Az amerikai bérautó csak Ford lehet, amelynek az ablaktörlője még a gyújtás levétele után is 80 decibeles hangerővel surrog a ködös éjszakában.

12. Jóindulatú elmegyógyintézeti beteg nem létezik: vagy egy az 1920-as években erőszakos halált halt kislány szelleme szállta meg, vagy földönkívüliek kísérleteztek rajta egy titkos kormányzati hivatal együttműködésével.

13. Pár óra alatt bármilyen sírra el lehet intézni exhumálási jóváhagyást. Exhumálni csak éjjel lehet, sárga Caterpillar markolóval, telihold fénye mellett.

14. Minden sírhoz 10 méterre oda lehet parkolni.

15. Aki klón, az vagy hihetetlenül gonosz, vagy ellenkezőleg, védelemre szoruló lény.

16. Minden természeti népnek van földönkívüliekkel kapcsolatos legendája.

17. Amint Scully elmondja, hogy orvosi végzettsége is van, még a legvédettebb beteghez is rögtön odaengedik.

18. Informátorral való találkozáshoz a legalkalmasabb helyszín egy sportstadion építkezése, éjjel.

19. Ha a középnyugati kisvárosban baromfifeldolgozó üzem működik, akkor automatikusan társul hozzá némi kannibalizmus és náci alapokon nyugvó, sátánista örökélet-kultusz.

20. Ahol navajo indián van, ott keselyű-sikoly és elásott földönkívüli tetem is van.

21. Minden német háborús bűnösnek van saját, virágokkal teli melegháza, ahol kedélyesen eltöltheti az idejét.

22. Ha helyszín-elkerítő rendőrségi szalag alatt kell átbújni, mindig akad egy tiszthelyettes, aki készségesen emelgeti.

23. Az adott kisváros rendőrőrsén hetente kell új fali térképet beszerezni, mivel minden egyes nyomozásnál ráfirkálnak filctollal, összekötve a különböző elkövetési helyszíneket, eközben valamilyen rejtélyes geometriai alakzatot felfedezve.

24. Ügynökök és katonatisztek a gallér alapján mindig két számmal nagyobb inget hordanak.

25. Földönkívüliekkel összefüggő mesterkedések kapcsán a legkritikusabb pillanatban mindig előkerül egy szenátor, aki egy titkos találkozón megoszt pár, számára érthetetlen, azonban Mulder számára lényegi információt.

26. A hivatalos eljárás és a magánnyomozás között az egyetlen különbség az, hogy Mulder lecseréli a nyakkendőt és a ballonkabátot kigombolt gallérra és bőrkabátra.

27. Minden erdőben van éjszaka pár hatalmas háttérreflektor, amitől minden lényeges mozzanat megfelelően láthatóvá válik.

28. A magányosan villanypóznára mászó áramszolgáltatós szerelő mindig találkozik parajelenséggel.

29. Éjszakai házkutatáskor az érintett ház előtt kell leparkolni, és csapkodni kell a kocsiajtókat.

30. Bármilyen kórházi szobából kilépve penetráns telefoncsörgés hallatszik a folyosón.

31. A kórházi folyosón sietve tolt betegágy imbolygó kerekeiről mindig a szembejövő ügynökre kell átfókuszálni.

32. Minden kerületi rendőrkapitányságon vannak őrizetes örömlányok, akiket unott rendőrzászlósok vezetnek végig a folyosón.

33. Minden útmenti motel előtt áll egy zizegve villogó elromlott neonfelirat.

X-Files

Reklámok